Stichting Help mij leven

De Humanitasloge sponsort met name Nederlandse projecten. Een uitzondering wordt gemaakt voor de stichting “Help mij leven” De Rotterdammer Robert Smits is hiervan de oprichter. Tijdens een rondreis door Zuid-Amerika werd hij geraakt door het lot van straatkinderen in Rio de Janeiro. Rio, een prachtige stad met een van de zeven nieuwe wereldwonderen, het standbeeld van Christus de Verlosser op de berg Corcovado. Wie aan de voet van dit beeld staat heeft een adembenemend uitzicht over o.a. de wereldberoemde stranden van Copacabana en Ipanema. Onder deze schoonheid gaat echter een hoop ellende schuil.

Robert is werkzaam in de sloppenwijken (favelas) en stichtte daar REMER. In deze wijken maken drugsbendes de dienst uit. Schietpartijen zijn aan de orde van de dag. Om kinderen en jongeren een alternatief te bieden heeft REMER in deze wijken onderwijs- en sportfaciliteiten opgezet. Sinds de uitbraak van het coronavirus helpt REMER ook kinderen en hun ouders die in Rio die op straat leefden of dreigden daar te belanden. In verlaten fabrieken hebben deze allerarmste bewoners zelf krotjes gebouwd om in te wonen.

In 1992 is er een stuk grond gekocht in het plattelandsdorp Pequeri. Hier is een echt “kinderdorp” ontwikkeld. Er worden tientallen kinderen opgevangen om kinderen en jongeren een alternatief te geven voor de drugshandel en het geweld dat zoveel (jeugdige) slachtoffers eist om hen kansen te bieden op een volwaardig, zelfstandig bestaan. Het werk van Robert is ook in Nederland niet onopgemerkt gebleven. Als blijk voor zijn moedige werk werd hij in 2009 benoemd tot officier in de orde van Oranje Nassau. Deze onderscheiding ontving hij uit handen van toenmalig vicepremier Andre Rouvoet.

In 2021 was Robert voor korte tijd in Nederland. Hij heeft destijds ook de Humanitascollege bezocht en vertelt over zijn werk dat hij soms met gevaar voor eigen leven in Brazilie verricht. Op bijgevoegde foto ziet u onze voorzitter Jan Evenhuis die hem de bijdrage overhandigt.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor updates over

evenement, projecten & nieuws

Aanmelden voor een evenement

Vul je gegevens hieronder in en geef aan bij welk evenement je langs wilt komen.

Aanmelden nog niet mogelijk.

Evenement informatie

Op woensdagen
Van 14:00 tot 16:00 uur

Platinaweg 25
2544 EZ Den Haag

(070) 3459434

23humanitas@oddfellows.nl

Aanmelden voor een bijeenkomst

Vul je gegevens hieronder in en geef aan op welke dag je langs wilt komen

11 + 5 =

Bijeenkomst informatie

Op woensdagen
van 14:00 tot 16:00 uur

Platinaweg 25
2544 EZ Den Haag

(070) 3459434

23humanitas@oddfellows.nl