Op woensdag 11 juni bracht de Odd Fellows Humanitasloge uit Den Haag een boeiend bezoek aan de Koninklijke Bibliotheek (KB), gevestigd in het hart van onze stad. Tijdens een uitgebreide rondleiding kregen we inzicht in het bijzondere werk van de KB, die als nationale bibliotheek alle in het Nederlands uitgebrachte boeken bewaart. Maar niet alleen boeken – ook kranten, tijdschriften en andere publicaties maken deel uit van deze indrukwekkende verzameling.
De geschiedenis van de Koninklijke Bibliotheek gaat terug tot de tijd van Napoleon, en sindsdien is de bibliotheek op diverse locaties in Den Haag gehuisvest geweest. Inmiddels beslaat de collectie vele kilometers – een afstand die reikt van Den Haag tot aan Nijmegen! En nog steeds groeit de verzameling gestaag, wat de bouw van een nieuw depot noodzakelijk maakt.
Een bijzonder aspect van het bezoek was het inkijkje in de veelzijdigheid van het archief. Omdat werkelijk alles bewaard blijft – tegenwoordig ook steeds meer in digitale vorm – bevat de collectie ook publicaties uit minder roemrijke perioden van onze geschiedenis. Zo werd ons een boek getoond met de titel “Moeder, vertel eens wat over Hitler”, uitgegeven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Indrukwekkend en tot nadenken stemmend.
We sloten deze leerzame middag af met een gezellige borrel in het zonnetje op een nabijgelegen terras. Een geslaagde dag vol cultuur, geschiedenis en verbondenheid!